Makaronowa patelnia

0 (0 ocen)

pyszne danie z patelni

Składniki:

  • 2 małe cebule ( lub 1 duża )
    1/2 czerwonej papryki
    100 g cukinii
    150 g wędzonego boczku
    150 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
    1 czubata łyżka kaparów
    2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g kiełków na patelnię
    2 łyżki oleju
    sól morska z magnezem do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    chili do smaku
    zielona czubryca do smaku
    50 g żółtego sera
    250 g makaronu kolanka ( może być inny )

Makaronowa patelnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaronowa patelnia etap pierwszy 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Cukinię i paprykę umyć i pokroić w paseczki.
    Boczek także pokroić w paski.
    Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę.
    Chwilę smażyć, dodać boczek i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia.
    Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię i kurki oraz kiełki kapary i smażyć 3 minuty na dużym ogniu.
  • makaronowa patelni etap 2 2. Dodać przyprawy i makaron oraz natkę i jeszcze chwilę smażyć nadal na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • makaronowa patelnia etap 3 3. Danie zostawić na pięć minut i w miarę konieczności jeszcze doprawić, po czym nakładać na talerze i posypać serem startym na tarce o drobnych oczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy