Makaroniki z lekkim cytrynowym posmaczkiem idealnie komponują się z kwaskowatym smakiem domowych kremów owocowych. Tym razem padło na agrestoporzeczkę :)
2 godz.
Składniki:
Makaroniki
100 g białek (z około 4 jajek)
130 g zmielonych migdałów
200 g cukru pudru
50 g cukru
drobno posiekana skórka z cytryny
Krem z agrestoporzeczki
250 g agrestoporzeczki
60 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 żółtka
2 jajka
80 g masła
Makaroniki z kremem z agrestoporzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAKARONIKI:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
2.Dodaj przesiane migdały i cukier puder oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie składniki, aby masa nie opadła.
3.Makaroniki wyciskaj za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą do robienia makaroników. Uderz blaszką kilka razy o stół, aby pozbyć się z makaroników powietrza i odstaw ją na minimum godzinę, aby na powierzchni ciastek utworzyła się skorupka.
4.Makaroniki piecz 15-20 minut w 150 stopniach. *Długość pieczenia zależy od typu piekarnika.
5.Makaroniki przekładaj kremem z agrestoporzeczki (lub innym).
Smacznego!
6.KREM Z AGRESTOPORZECZKI:
Agrestoporzeczkę podgotuj z cukrem, aż owoce zaczną się rozpadać.
7.Owoce przetrzyj przez sito, mus przełóż do garnka z grubym dnem.
8.Dodaj sok z cytryny, jajka i żółtka, wymieszaj.
9.Mus podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką.
Komentarze