Makaroniki z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kruche na zewnątrz, miękkie w środku, pachnące wanilią. Smakowite makaroniki czekają na każdego smakosza słodyczy :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 50 g białek (z 2 małych jajek)
    60 g zmielonych migdałów
    100 g cukru pudru (np. trzcinowego)
    25 g cukru
    laska wanilii

    Krem orzechowy:
    50 g mlecznej czekolady
    40 ml śmietanki kremówki
    4 łyżki nutelli
    2 łyżki serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Makaroniki Krem

Makaroniki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MAKARONIKI:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
  • 2. Dodać przesiane migdały i cukier puder oraz ziarenka wanilii. Wymieszać delikatnie składniki, aby masa nie opadła.
  • 3. Makaroniki wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą do robienia makaroników. Uderzyć blaszką kilka razy o stół, aby pozbyć się z makaroników powietrza i odstawić ją na minimum godzinę, aby na powierzchni ciastek utworzyła się skorupka.
  • 4. Makaroniki piec 12-20 minut* w 150 stopniach.
  • 5. KREM:
    Czekoladę rozpuścić w rozgrzanej śmietance, dokładnie wymieszać. Zmieszać nutellę i mascarpone, dodać czekoladę, wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia.
  • 6. Makaroniki przekładać kremem i podawać.

    Smacznego!

Porady

* Długość pieczenia zależy od typu piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować