Makaroniki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAKARONIKI:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
2.Dodać przesiane migdały i cukier puder oraz ziarenka wanilii. Wymieszać delikatnie składniki, aby masa nie opadła.
3.Makaroniki wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą do robienia makaroników. Uderzyć blaszką kilka razy o stół, aby pozbyć się z makaroników powietrza i odstawić ją na minimum godzinę, aby na powierzchni ciastek utworzyła się skorupka.
4.Makaroniki piec 12-20 minut* w 150 stopniach.
5.KREM:
Czekoladę rozpuścić w rozgrzanej śmietance, dokładnie wymieszać. Zmieszać nutellę i mascarpone, dodać czekoladę, wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze