Przygotowując te danie nie spodziewałam się aż takiego efektu , makaroniki wyszły wprost przepysznie , miękkie , delikatne , rozpływające się w ustach , a sos to strzał w 10 ! :)
Składniki:
300 g makaronu łazanki
250 g sera Mascarpone ( 1 opakowanie)
100 g. sera tartego ( Gouda)
2 jajka
400 g pomidorów krojonych
1parówka delikatesowa
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól , pieprz.
Makaroniki na ostro z sosem pomidorowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu-odcedzamy,przelewamy zimną wodą. Parówkę siekamy bardzo drobno, dodajemy do makaronu wraz z serkiem mascarpone , jajkami i chili oraz 1 łyżeczką soli i pieprzu.-całość dokładnie mieszamy.
2.Gotową masę przekładamy do dowolnych foremek na babeczki , zapiekamy przez 25 min w 150 st. z termoobiegiem grzanie góra-dół.
3.W tym czasie pomidory przekładamy do garnuszka , dodajemy ser żółty , bazylię oraz szczyptę soli i pieprzu- podgrzewamy na wolnym ogniu co chwila mieszając.
4.Upieczone makaroniki wyjmujemy z foremek na talerz , obok nalewamy gorący sos.
Dekorujemy.
Komentarze