Makaroniki marcepanowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

Przepyszne i bardzo delikatne ciasteczka, polecam.

Składniki:

  • 90 g zmielonych migdałów
    150 g cukru pudru
    2 białka
    łyżka drobnego cukru
    kropla czerwonego barwnika

    150 g serka mascarpone
    2 łyżki serka homogenizowanego o smaku marcepanowo-pomarańczowym
    łyżka dżemu pomarańczowego

Makaroniki marcepanowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały mieszamy z cukrem pudrem i jeszcze raz mielimy na drobny proszek który później przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach.

    Białka ubijamy, gdy będzie prawie sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy.

    Dodajemy barwnik i dokładnie ale delikatnie mieszamy aby kolor stał się jednolity.

    Stopniowo dodajemy migdałowy proszek.

    Delikatnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.
  • 2. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe makaroniki.

    Dla ułatwienia wcześniej narysowałam sobie na papierze równe kółka.

    Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • 3. Następnie wkładamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut ( po 3 minutach uchyliłam drzwiczki piekarnika).

    Studzimy je na gorącej blaszce a później suszymy na kratce.

    Na następny dzień przełożyłam je masą którą przygotowałam miksując wszystkie wymienione składniki.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy