szpinak mrożony 450 gram
tuńczyk w sosie własnym około 140 gram
około 100 gram sera żółtego (edamski)
dwie średnie cebule
cztery średnie ząbki czosnku
masło
oliwa z oliwek
śmietana 18%
sól
pieprz
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka, połowę czosnku kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oliwy z oliwek i dodajemy łyżeczkę masła, wrzucamy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mrożony szpinak i dodajemy kolejną łyżeczkę masła, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy szpinak będzie gotowy dodajemy około 200 ml śmietany 18% i ser żółty i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tuńczyk odsączamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz resztą czosnku przeciśniętego przez praskę.
2.Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli oraz oliwy z oliwek. Zazwyczaj używam makaronu FETTUCCINE, rurek lub wstążek.
Porady
Jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne śmietanę zamień na jogurt naturalny :).
Komentarze