Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, tania i zdrowa potrawa.

  • 30 min

Składniki:

  • szpinak mrożony 450 gram
    tuńczyk w sosie własnym około 140 gram
    około 100 gram sera żółtego (edamski)
    dwie średnie cebule
    cztery średnie ząbki czosnku
    masło
    oliwa z oliwek
    śmietana 18%
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rurki Sosy Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, połowę czosnku kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oliwy z oliwek i dodajemy łyżeczkę masła, wrzucamy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mrożony szpinak i dodajemy kolejną łyżeczkę masła, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy szpinak będzie gotowy dodajemy około 200 ml śmietany 18% i ser żółty i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tuńczyk odsączamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz resztą czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli oraz oliwy z oliwek. Zazwyczaj używam makaronu FETTUCCINE, rurek lub wstążek.

Porady

Jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne śmietanę zamień na jogurt naturalny :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mąka Szpinak Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować