Szybki i syty obiadek, który może być również przyrządzony w wersji wege :) W wersji de luxe możemy podać go z wędzonym łososiem.
25 min
Składniki:
400 gramów mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku ( wg uznania)
100 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki masła
1 duży filet z kurczaka
sól, pieprz, ewentualnie przyprawa uniwersalna
50 gramów drobno starego sera żółtego
odrobinka soku z cytryny ( do około 0,5 łyżeczki)
makaron wg potrzeb ( u mnie około 350 gramów)
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy (może być na sitku), wkładamy do rondla, podsmażamy do zredukowania wody, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez parę minut.
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, smażymy na oleju.
Mięsko przekładamy do szpinaku, doprawiamy całość, zalewamy śmietanką, ewentualnie dodajemy odrobinkę soku z cytryny, zagotowujemy.
Podajemy z makaronem i drobno utartym serem żółtym.
Komentarze