makaron ze szpinakiem i kurczakiem

4.5 (169 ocen)

  • 25 min

Szybki i syty obiadek, który może być również przyrządzony w wersji wege :) W wersji de luxe możemy podać go z wędzonym łososiem.

  • 25 min

Składniki:

  • 400 gramów mrożonego szpinaku
    4 ząbki czosnku ( wg uznania)
    100 ml kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki masła
    1 duży filet z kurczaka
    sól, pieprz, ewentualnie przyprawa uniwersalna
    50 gramów drobno starego sera żółtego
    odrobinka soku z cytryny ( do około 0,5 łyżeczki)
    makaron wg potrzeb ( u mnie około 350 gramów)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy (może być na sitku), wkładamy do rondla, podsmażamy do zredukowania wody, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez parę minut.

    Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, smażymy na oleju.

    Mięsko przekładamy do szpinaku, doprawiamy całość, zalewamy śmietanką, ewentualnie dodajemy odrobinkę soku z cytryny, zagotowujemy.

    Podajemy z makaronem i drobno utartym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Ser żółty Śmietana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować