Makaron ze szpinakiem

  • wyświetlono: 88 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Akcja #zostanwdomu trwa nadal dlatego dziś postanowiłam zrobić nowy makaron. Taki domowy makaron moim zdaniem jest najlepszy dlatego bardzo często ostatnio go robię z różnymi dodatkami, co jeden to coraz lepszy mi wychodzi. Gdy byłam u przyjaciółki zrobiłam również dla niej makaron do rosołu była bardzo zachwycona.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 4 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

0,5 łyżeczki soli,

1 małe jajko,

4 duże kostki mrożonego szpinaku w liściach porcjowany,

2 łyżki oleju,

0,5 szklanki mocno ciepłej wody ( nie gorącej ).

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron ze szpinakiem

  • makaron1. Do miski wsypać mąkę, dodać całe jajko, sól oraz odmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody i pokrojony drobno szpinak. Wymieszać wszystko łyżką przebijając jajko. Następnie dodać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki wszystko wymieszać aby mąka się nie sparzyła.
  • makaron2. Gdy już mamy wymieszane ciasto wyrobić całość do połączenia się składników, jak już wyrobione dodać olej i nadal wyrabiać do połączenia się oleju z ciastem ( ciasto wychodzi elastyczne ), gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką aby odpoczęło.
  • makaron3. Jak ciasto już odstało swoje około 10 minut, podzielić je na dwie części, jedną część ciasta położyć na stolnicy wysypanej obficie mąką, z wierzchu też obsypać mąką. Rozwałkować na dowolną grubość i pokroić na mniejsze części całości ciasta.
  • makaron4. Każdy osobno pasek zwijać w rulon i za pomocą noża kroić dowolnej grubości makaron. Pokrojony makaron rozłożyć na ściereczce posypując jeszcze mąką aby się nie skleił ( tak postąpić z dwoma kawałkami ciasta na makaron ).
  • makaron5. Jak mamy już gotowy makaron wstawić wodę soląc ją i poczekać aż się zagotuje. Gdy już woda się zagotowała porcjami wrzucić makaron wlać łyżkę oleju, gdy makaron wypłynie na wierzch gotować go na wolnym ogniu 2 - 3 minuty. Następnie ugotowany przelać na durszlak i zahartować go zimną wodą.
  • makaron6. Makaronu wyszło mi 700 g, ugotowałam połowę drugą połowę wysuszyłam i będę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Taki swojski makaron ze szpinaku będzie świetnie nadawał się do różnego rodzaju sosów i nie tylko.
  • makaron7. Na obiad podałam swojski makaron z sosem śmietano - koperkowym, gęsiego część uda oraz mizeria z ogórka w śmietanie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronmakaron domowymakaron ze szpinakiem

Komentarze

Podobne przepisy

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: alba blox

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem...

image-1onqdf3

Dodane przez: Ewelina Marcin

MAKARON RURKI ZE SZPINAKIEM

Jest to moja propozycja na szybki...

makaron

Dodane przez: Anitka0804

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Pyszne danie obiadowe z patelni...

Makaron ze szpinakiem

Dodane przez: migotka28

Makaron ze szpinakiem

Makaron z dodatkiem szpinaku to...

makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Dodane przez: anaid123

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Bardzo smaczne i pożywne danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE