Makaron ze szparagami i łososiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Danie jest mało kaloryczne, ale bardzo dobre.

  • 10 min

Składniki:

  • 200 g makaronu,np. świderki
    200 g wędzonego łososia
    800 g białych i zielonych szparagów
    12-16 łyżek mleka skondensowanego
    4 łyżeczki posiekanego koperku
    2 serki topione trójkąty
    świeżo zmielony biały pieprz
    szczypta soli

Makaron ze szparagami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, osączyć na sitku.
  • 2. Szparagi umyć, białe obrać, od zielonych odkroić dolną część. Wszystkie pokroić na kawałki, gotować 5-10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  • 3. Mleko skondensowane i serki topione podgrzewać, mieszając, aż powstanie gładka masa. Wędzonego łososia pokroić w paseczki, przełożyć do sosu, przyprawić pieprzem.
  • 4. Makaron wymieszać z sosem serowym. Przełożyć na talerz, dodać szparagi. Danie posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy