Makaron ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Kocham szparagi pod wszelką postacią. Podane właśnie w takiej formie skradły moje serce. Mogłabym je jeść niemal codziennie!

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 50 dag makaronu pełnoziarnistego
    pęczek zielonych szparagów
    cebula dymka 3 szt.
    50 dag pomidorków koktajlowych
    125g mozarelli
    2 garście rukoli
    sok z połowy cytryny
    5 łyżek oliwy z oliwek
    sól, pieprz

Makaron ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Szparagi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny. Pieprzymy i solimy do smaku. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebulki drobno siekamy. To samo robimy ze szczypiorkiem. Dymkę podsmażamy na oliwie aż się ładnie zeszkli. Dokładamy szparagi. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory. Wkładamy rukolę i mozzarellę. Dodajemy makaron.Mieszamy. Chwilę podgrzewamy.

Porady

Poza sezonem można użyć szparagów konserwowych. Danie będzie równie smaczne.

Komentarze

Podobne przepisy