Makaron ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób

Szparagi są zdrowe, warto włączyć je do codziennego menu.

  • 25 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty
    1 pęczek zielonych szparagów
    1 czerwona cebula
    2 filety z kurczaka
    200ml śmietanki 12%
    natka pietruszki do posypania
    olej
    sól, pieprz

Makaron ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki (czyli, około 1/3 od dołu). Gotujemy w osolonej wodzie, w wąskim, wysokim garnku przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Po tym czasie wyciągamy je z wody i kroimy na kawałki.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka obsypanego solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy.
  • 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy