Makaron z indykiem i sosem szpinakowo-jogurtowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekkie, smaczne, zdrowe danie z dużą dawką witamin! Idealne na codzienny obiad lub spotkanie z rodzinką. Banalnie proste w wykonaniu. Makaron z delikatnym sosem jogurtowym ze szpinakiem i kawałkami indyka posypany chrupiącym słonecznikiem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty 200 g
    Szpinak liściasty mrożony 450 g
    Jogurt naturalny skyr lub grecki 200 g
    Filet z piersi indyka 200 g
    Jajko 1 szt.
    Cebula 1 szt.
    Czosnek (3 ząbki)
    Olej 1 łyżka
    Mozzarella kulka 125 g
    Sól szczypta
    Pieprz szczypta
    Gałka muszkatołowa szczypta
    Bazylia suszona 1 łyżeczka
    Pestki słonecznika łuskane 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Makaron z kurczakiem

Makaron z indykiem i sosem szpinakowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmaż cebulę i czosnek 1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebulę pokrój w drobną kostkę a ząbki czosnku przekrój na pół. Podsmaż wszystko na oleju.
  • Rozetrzyj czosnek 2. Gdy czosnek lekko zmięknie i z łatwością zejdzie z niego łupina, ostrożnie wyjmij ząbki na deskę do krojenia. Łupiny wyrzuć a czosnek rozetrzyj widelcem na miazgę. Wrzuć przetarty czosnek z powrotem do garnka.
  • Usmażone mieso 3. Filet z indyka pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do garnka. Smaż razem z cebulką i czosnkiem na średnim ogniu, aż mięso będzie białe. W czasie smażenia możesz dodać szczyptę suszonej bazylii dla aromatu.
  • Dodaj szpinak 4. Gdy mięso będzie jednolicie białe, a cebulka złota, wrzuć szpinak. Zostaw na niewielkim ogniu do czasu, aż szpinak się rozmrozi i porządnie odparuje (jeśli wolisz "luźniejszy" sos - nie odparowuj szpinaku do końca). W tym czasie wstaw wodę do ugotowania makaronu i przygotuj pozostałe składniki.
  • Jogurt z przyprawami 5. Jogurt naturalny rozmieszaj z jajkiem i przyprawami - szczyptą soli, pieprzu i gałki oraz łyżeczką suszonej bazylii. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dwie łyżki pestek słonecznika podsmaż na suchej patelni do złotego koloru.
  • Dodaj jogurt 6. Gdy szpinak odparuje dodaj jogurt (rozmieszany z jajkiem i przyprawami). Zostaw na kilka minut na średnim ogniu często mieszając do połączenia składników. Ugotuj makaron al dente.
  • Dodaj mozzarellę 7. Do sosu dodaj mozzarellę zostawiając niewielką ilość do dekoracji talerza. Wymieszaj dokładnie do momentu, gdy mozzarella się roztopi i zwiąże sos.
  • Podaj danie 8. Na talerzu nałóż makaron, sos i pozostałą mozzarellę. Wszystko posyp prażonym słonecznikiem. Jeśli lubisz możesz posypać całość odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Porady

Gęstość sosu zależy od stopnia odparowania szpinaku - jeśli lubisz gęsty sos, jak najmocniej odparuj szpinak. Danie z rzadszym sosem polecam podać w głębokim talerzu. Możesz zastąpić mozzarellę żółtym serem. Najlepiej sprawdzi się jakiś o wyrazistym smaku, np. radamer. Danie można udekorować także przekrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Indyka możesz zastąpić filetem z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować