Makaron zapiekany z szpinakiem i serem pleśniowym

4.5 (178 ocen)

Ta potrawa posmakuje nawet osobom, które nie są zwolennikami szpinaku i sera pleśniowego. Jaką niewątpliwie jest mój chłopak, a tą potrawę pokochał. :)

Składniki:

  • - makaron rurki,
    - opakowanie szpinaku mrożonego, np. Hortex
    - 20 dag sera pleśniowy niebieskiego,
    - 2 ząbki czosnku,
    - sól,
    - pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron zapiekany z szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić masło, na którym podsmażyć 2 obrane, wyciśnięte ząbki czosnku. Dodać opakowanie mrożonego szpinaku, przykryć pokrywką i smażyć aż cały szpinak się rozmrozi.
    W tym samym czasie nastawić makaron i gotować go al dente.
  • 2. Gdy makaron się ugotuje należy go odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie równomiernie rozprowadzić podsmażony szpinak. Ser pleśniowy rozkruszyć i posypać po szpinaku.
  • 3. Do rozgrzanego do około 200 stopni piekarnika wstawić przykryte naczynie żaroodporne i zapiekać potrawę przez około 15 minut. Po tym czasie potrawa jest gotowa do spożycia. Smacznego :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ser pleśniowy Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować