Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
• Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy.
• Paprykę pokroić w paski.
• Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski.
• Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła.
2.• Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut, po czym przelać zimną wodą.
• Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
• Wymieszać makaron z polędwiczką, przesmażonymi warzywami, serem i śmietaną.
• Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na wierzchu szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
• Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
Komentarze