Makaron zapiekany z kalafiorem i serem ricotta

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna i aromatyczna zapiekanka

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie mrożonego kalafiora lub pół świeżego
    150g ricotty
    pół dużego jogurtu greckiego
    100g makaronu penne
    sól
    suszony tymianek
    suszone oregano
    zioła prowansalskie

Makaron zapiekany z kalafiorem i serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kalafiora gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie w tej samej wodzie, także al dente gotujemy makaron. Następnie odcedzamy , mieszamy warzywa z makaronem, jogurtem i przyprawami, całość wykładamy do formy do pieczenia na wierz wykładamy ricottę. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 20 minut.

Porady

Zapiekankę możemy zalać beszamelem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy