Makaron z woka z kiełbasą i warzywami w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (189 ocen)

  • 12 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na błyskawiczny obiad - makaron wok noodles z kiełbasą i warzywami w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo szybki i tani obiad.

  • 12 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu wok noodles,
    2 kiełbasy śląskie,
    średniej wielkości marchewka,
    kawałek pora,
    1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej),
    łyżka oleju,
    3 łyżki ketchupu pikantnego,
    sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Makaron z woka z kiełbasą i warzywami w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
    Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę.
    Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu lekkiego przyrumienienia, dodaję warzywa, smażę około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
    Następnie wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez 2 minuty.
    Na koniec dodaję ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę.
    Gotowy sos łączę z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować