Makaron z wątróbką i fasolą

0 (0 ocen)

To danie z serii: szybko, tanio i smacznie, czyli takie, które większość z nas pewno preferuje. Wątróbka fajnie łączy się z fasolką, a wartość energetyczną dania podnosi dodatek makaronu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
    • 2 cebule,
    • 300 gram fasolki szparagowej,
    • 400 gram dowolnego makaronu,
    • Olej rzepakowy,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • Czerwony pieprz do dekoracji

Makaron z wątróbką i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie fasolki 1. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki, przekrawamy na połowę i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy.
  • smażenie wątróbki 2. Wątróbkę przepłukujemy i osuszamy. Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy wątróbkę. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy do momentu jak wątróbka będzie gotowa.
    Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowe odcedzamy.
  • dodanie fasolki 3. Pod koniec smażenia do wątróbki dodajemy fasolkę. Gdy fasolka połączy się z wątróbką dodajemy makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy