Makaron z warzywami w sosie orzechowym

4.49 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Szybkie i łatwe danie kuchni azjatyckiej.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na sos orzechowy:
    - 3 łyżki masła orzechowego z fistaszków
    - 2 łyżki syropu klonowego
    - 4 łyżki sosu sojowego
    - 2 cm kawałek imbiru
    - 1 ząbek czosnku
    - suszona papryczka chilli
    - sok wyciśnięty z połowy limonki (ewentualnie cytryny)
    - letnia woda

    Składniki na makaron:
    - 250g makaronu (ja użyłam makaronu "udon")
    - 150 mieszanki warzyw (np. marchew, bambus, groszek cukrowy, pomidorki koktajlowe)
    - 2 ząbki czosnku
    - świeża kolendra
    - 10 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z warzywami w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania sosu orzechowego. Masło orzechowe, syrop klonowy, sos sojowy i sok z limonki wymieszaj w misce. Dodaj pokruszoną papryczkę chilli oraz starte na tarce na drobnych oczkach czosnek i imbir - ponownie wymieszaj. Małymi porcjami dodawaj wodę cały czas mieszając. Zakończ dolewanie wody, gdy uznasz, że konsystencja jest odpowiednia.
  • 2. Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Warzywa 3. W międzyczasie zacznij przygotowywać warzywa. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż 2 posiekane ząbki czosnku, a następnie dodaj warzywa. Może być to dowolna mieszanka, ja wybrałam marchewkę, szpinak baby, kapustę oraz kiełki fasoli.
  • Makaron z sosem 4. Do patelni z warzywami dodaj wcześniej ugotowany makaron, wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dodaj sos i znów wszystko ze sobą wymieszaj.
  • 5. Tak przygotowane danie przełóż do miseczki i posyp posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować