Makaron z warzywami i mięsem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ta potrawa jest wyjątkowo smaczna i sycąca, doskonała na jednodaniowy obiad. Bardzo lubię gotować dla męża i dziesięcioletniej Karoliny. Nowe przepisy są dla mnie wyzwaniem.

Składniki:

  • Na 3 porcje:
    ● 25 dag makaronu (świderki, muszelki lub kolanka)
    ● 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
    ● 1 por średniej wielkości
    ● 1 marchewka
    ● 1 pietruszka
    ● 1 średni seler
    ● łyżeczka koncentratu pomidorowego
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna do smaku
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z warzywami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z warzywami i mięsem 1. Mięso mielone podsmażamy
    na patelni na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumieni. Co
    chwilę mieszamy.
  • 2. Warzywa obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce z dużymi
    oczkami, pora drobno kroimy.
  • 3. Do garnka wkładamy wcześniej
    usmażone mięso, dodajemy
    warzywa, zalewamy wodą
    do połowy naczynia,
    przyprawiamy solą, pieprzem
    i przyprawą uniwersalną do smaku i dusimy na
    małym ogniu pod przykryciem,
    aż warzywa zmiękną. Od czasu
    do czasu mieszamy. Na koniec
    do warzyw z mięsem dodajemy
    koncentrat pomidorowy
    wymieszany z niewielką ilością
    zimnej wody. Dusimy jeszcze
    chwilę. Podajemy z wcześniej
    ugotowanym dowolnym grubym
    makaronem.

Porady

● Duszone warzywa z mięsem doskonale smakują również z ugotowanym na sypko ryżem. ● Do sosu mięsno-warzywnego możemy dodać, jeśli ktoś lubi, słodką paprykę, cebulę oraz kilka pokrojonych w plasterki pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować