Wszelkie makarony kojarzone są ze słoneczną Italią. Jedząc tę szybką do przygotowania pastę przenoszę się we włoskie klimaty, mimo że być może nie ma wiele wspólnego z tamtejszą kuchnią;-)
Makaron z tuńczykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Ugotować brokuł (nie za długo, by pozostał lekko chrupiący).
Cebulę drobno posiekać, to samo zrobić z czosnkiem.
Na patelni (bądź w rondlu) rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć kilka minut cebulkę oraz czosnek. Następnie wlać zawartość puszki z pomidorami i zalewą, dusić przez 5-10 minut. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, keczup, ewentualnie śmietanę (ok.2 łyżki), wymieszać. Doprawić(z solą oszczędnie, bo tuńczyk jest słony), pieprzem, odrobiną cukru i przyprawami ziołowymi, chwilę podgrzewać.
Na talerze wykładać makaron, polać gorącym sosem wymieszanym z różyczkami brokuła. Można posypać startym serem żółtym.
Komentarze