Makaron z tuńczykiem i brokułami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wszelkie makarony kojarzone są ze słoneczną Italią. Jedząc tę szybką do przygotowania pastę przenoszę się we włoskie klimaty, mimo że być może nie ma wiele wspólnego z tamtejszą kuchnią;-)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - puszka tuńczyka w sosie własnym: 1 sztuka
    - brokuł: 1 sztuka
    - makaron fusilli lub penne: 1 sztuka
    - puszka pomidorów: 1 sztuka
    - cebula mała: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - keczup pikantny: 2 łyżki
    - oliwa lub olej: 2 łyżki
    - ziołą prowansalskie, przyprawa Kuchni Włoskiej Kamisa itp.: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem Pasty

Makaron z tuńczykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    Ugotować brokuł (nie za długo, by pozostał lekko chrupiący).
    Cebulę drobno posiekać, to samo zrobić z czosnkiem.
    Na patelni (bądź w rondlu) rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć kilka minut cebulkę oraz czosnek. Następnie wlać zawartość puszki z pomidorami i zalewą, dusić przez 5-10 minut. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, keczup, ewentualnie śmietanę (ok.2 łyżki), wymieszać. Doprawić(z solą oszczędnie, bo tuńczyk jest słony), pieprzem, odrobiną cukru i przyprawami ziołowymi, chwilę podgrzewać.
    Na talerze wykładać makaron, polać gorącym sosem wymieszanym z różyczkami brokuła. Można posypać startym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Pomidor Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować