Makaron z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przypomina mi smak dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • Makaron:
    - 500 g mąki pszennej
    - 3 jajka
    - szczypta soli
    - letnia przegotowana woda

    Sos truskawkowy:
    - 1 kg truskawek
    - cukier waniliowy
    - 200 ml śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
    - cukier do smaku

Makaron z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron:
    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jajka, sól i rozmieszaj. Dolewaj po odrobinie wody i zagniataj ciasto ( ma być twarde). Podziel na mniejsze części. Każdą rozwałkuj na grubośc 1-2 mm, podsypując mąką i pozostaw na ściereczce do przeschnięcia. Następnie potnij na paseczki. Gotuj jak zwykły makaron. Po ugotowniu przelej zimną wodą.
  • 2. Sos truskawkowy:
    Truskawki obierz, opłucz. Wrzuć do miseczki. Posyp cukrami i rozgnieć tłuczkiem. Dodaj śmietanę bądź jogurt i dokładnie wymieszaj. Jeśli jest mało słodkie, możesz dosypać cukru i dokładnie rozprowadziźc.
  • 3. Makaron podawaj polany sosem truskawkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy