Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wlej wino, dodaj do niego suszone pomidory i oliwki i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na chwilę aby pomidory i oliwki naciągnęły aromatu wina.
2.Czosnek przeciśnij przez praskę a pomarańcze pokrój na wąskie paseczki . Dokładnie wymieszaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej migdały. Krótko podsmażaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj czosnek wraz z pomarańczą oraz chilli. Wymieszaj składniki i odstaw, aby oliwa i migdały przeszły wonią dodatków.
3.Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4.Wyjmij oliwki i pomidory i przełóż na patelnię z migdałami. Rondelek z winem postaw na dużym ogniu i gotuj, aż odparujesz wino po czym wlej je na patelnię.
Osadzony makaron przełóż na patelnię i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Gotowe danie podawaj ze świeżą bazylią i czerwonym winem.
Komentarze