Kokardki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, kroimy (bez obierania) w kostkę. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, mieszamy z cukinią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. ( Do smażenia wykorzystujemy lej z suszonych pomidorów- trochę oleju pozostawiamy do smażenia mięsa). Gdy warzywa będą miękkie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory- smażymy.
2.W tym czasie mięso z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi do smaku, następnie smażymy na drugiej patelni na złoty kolor na pozostałym oleju z suszonych pomidorów.
3.Gdy mięso będzie rumiane, dodajemy do warzyw, które smażymy na drugiej patelni. Całość mieszamy. Dodajemy śmietankę i utarty ser granda padano gotujemy jeszcze przez chwilę- do rozpuszczenia sera. (zostawiamy trochę sera do posypania na wierzchu)
4.W tym samym czasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy z wody, płuczemy zimną wodą i odsączamy.
5.Ugotowany makaron dodajemy do patelni z sosem. Całość smażymy przez kilka minut. Gorący makaron nakładamy na talerze, posypujemy pozostałym utartym serem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Komentarze