Sos opiera się tylko na paru składnikach ale dzięki grillowaniu papryki nabiera słodyczy i głębokiego, lekko dymnego smaku. Jest prosty i naprawdę pyszny, no i łatwo go przygotować :-).
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400g dowolnego makaronu (ja wybrałam świderki)
4 duże papryki
400ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju lub oliwy
sól, pieprz
bazylia
50g dowolnego sera (ja dodałam Grana Padano)
Makaron z sosem z grillowanej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Papryki umyć, grillować na patelni z każdej strony, aż będą miękkie a skórka mocno spieczona (miejscami nawet czarna). Gorące papryki umieścić w garnku i nakryć szczelnie pokrywką, aby zaparowały i łatwiej je było obierać. Gdy wystygnie, obrać, zmiksować na gładką masę.
2.Cebulę obrać, zmiksować. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć.
3. Na patelnię dodać zmiksowane papryki oraz przecier pomidorowy. Doprawić sola, pieprzem oraz bazylią.
4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Włożyć do gorącego sosu, wymieszać. Podawać natychmiast posypane startym serem.
Komentarze