Makaron z sosem wieprzowo-grzybowym

0 (0 ocen)

Jeszcze trochę a wpadniemy w szał grzybowy. Ja postanowiłam sobie już przypomnieć ich fantastyczny smak. Danie syte i bardzo smaczne :)

Składniki:

  • 300g.szynki wieprzowej
    300g.podgotowanych grzybów leśnych świeżych lub mrożonych( prawdziwki , podgrzybki)
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki wody+2 łyżki mąki
    Makaron świderki/rurki w zależności od ilości osób
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z sosem wieprzowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy , kroimy z kostkę.
    Grzyby płuczemy ( zamrożone uprzednio rozmrażamy) kroimy także w małą kostkę.
    Cebulę obieramy , siekamy drobno.
    W garnku rozgrzewamy masło , wrzucamy mięso z cebulą , smażymy do zarumienienia.
  • 2. Po tym czasie dodajemy grzyby , całość zalewamy bulionem , dusimy ok 30 min na wolnym ogniu.
    Chwilę przed końcem duszenia mąkę energicznie mieszamy z wodą oraz chochelką wywaru z sosu by nie porobiły się grudki-przelewamy do garnka , mieszamy aż sos zgęstnieje.
  • 3. Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju-odcedzamy.
    Rozkładamy na porcję , polewamy obficie gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować