Jeszcze trochę a wpadniemy w szał grzybowy. Ja postanowiłam sobie już przypomnieć ich fantastyczny smak. Danie syte i bardzo smaczne :)
Składniki:
300g.szynki wieprzowej
300g.podgotowanych grzybów leśnych świeżych lub mrożonych( prawdziwki , podgrzybki)
1 duża cebula
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki wody+2 łyżki mąki
Makaron świderki/rurki w zależności od ilości osób
Makaron z sosem wieprzowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy , kroimy z kostkę.
Grzyby płuczemy ( zamrożone uprzednio rozmrażamy) kroimy także w małą kostkę.
Cebulę obieramy , siekamy drobno.
W garnku rozgrzewamy masło , wrzucamy mięso z cebulą , smażymy do zarumienienia.
2.Po tym czasie dodajemy grzyby , całość zalewamy bulionem , dusimy ok 30 min na wolnym ogniu.
Chwilę przed końcem duszenia mąkę energicznie mieszamy z wodą oraz chochelką wywaru z sosu by nie porobiły się grudki-przelewamy do garnka , mieszamy aż sos zgęstnieje.
3.Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju-odcedzamy.
Rozkładamy na porcję , polewamy obficie gorącym sosem.
Komentarze