Makaron z sosem truskawkowym

5 (152 ocen)

  • 20 min

...bo uwielbiamy smaki dzieciństwa... :) tym razem smak ten przełamany jest pomarańczą - i to był strzał w dziesiątkę! :)

  • 20 min

Składniki:

  • makaron (ilość w zależności od potrzeb)
    około 1kg truskawek
    1 duża pomarańcza
    1 mała śmietana 30%
    opcjonalnie cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę brązowego)
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Makaron z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Dodajemy odrobinę oleju (żeby się nie sklejał). Czekamy aż woda ponownie zawrze, gotujemy chwilę, wyłączamy ogień, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem aż "dojdzie". Gdy będzie gotowy odcedzamy (można przelać zimną wodą).
    Dzięki temu otrzymamy makaron al dente bez konieczności pilnowania go, aby się nie rozgotował.
  • 2. Czekając na makaron dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek truskawki, obieramy i dzielimy na cząstki pomarańczę.
  • 3. Przygotowane owoce rozdrabiamy, najlepiej blenderem (ale krótko), wlewamy śmietankę (zostawiamy odrobinę do ozdoby), dokładnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy odrobinę jeśli owoce były zbyt kwaśne.
  • 4. Ugotowany makaron dzielimy na porcje, polewamy sosem z truskawek, odrobiną zostawionej śmietanki i podajemy na ciepło lub na zimno - obie wersje smakują wyśmienicie.

Porady

Owoce zamiast blenderem można rozgnieść widelcem, żeby były większe kawałki owoców- jak kto lubi. Makaron gotuję do wszystkich dań tym sposobem co w przepisie - zawsze wychodzi idealny, a ja nie muszę go pilnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować