Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie idealne dla zabieganych, ponieważ przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g grubego makaronu (np: świderki, penne)
    200g świeżego szpinaku
    300 ml śmietanki 30%
    2 duże ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i posiekać. Na patelni roztopić masło i chwilkę podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż zmięknie i odparuje woda, która może się wybić ze szpinaku.
    W między czasie śmietanę wymieszać dokładnie z łyżeczką mąki.
    Kiedy szpinak będzie gotowy, wlać na patelnię śmietanę z mąką i mieszając podgrzewać do momentu, aż sos dobrze zgęstnieje.
    Gotowy sos wymieszać z makaronem i odrazu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować