Makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkom w postaci skórki i soku z pomarańczy oraz tymianku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (dowolnego typu): 300 gramów
    - filet z piersi kurczaka: 500 gramów
    - olej (marynata): 3 łyżki
    - przyprawa do kurczaka (marynata, polecam przyprawę PRYMAT): 1 łyżka
    - pieczarki (pokrojone w plasterki): 25 dekagramów
    - cebula (średniej wielkości, pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - pomarańcza (średniej wielkości): 1 sztuka
    - śmietana 18% (kwaśna): 400 mililitrów
    - vegeta (lub przyprawa podobnego typu, do smaku): 1 łyżeczka
    - tymianek (najlepiej świeży): 1 łyżeczka

Makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym 1. Ugotować makaron.
  • makaron z  sosem śmietanowo-pieczarkowym 2. Filet umyć, osuszyć, pokroić w wąskie paseczki, zamarynować. Usmażyć. Dodać cebulę, po kilku minutach pieczarki. Dusić do miękkości.
  • makaron z  sosem śmietanowo-pieczarkowym 3. W międzyczasie zetrzeć skórkę z pomarańczy...
  • makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym 4. ... i wycisnąć sok.
  • makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym 5. Do miękkich pieczarek, cebuli i mięsa, dodać śmietanę, skórkę i sok. Dobrze wymieszać. Doprawić vegetą i tymiankiem. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając. Podawać z ulubionym, wcześniej ugotowanym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy