Makaron z sosem śmietanowo-grzybowym

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

Szybki pomysł na obiad. Dla wszystkich miłośników grzybów ! Wersja z pieczarkami i boczniakami :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu szerokie wstążki
    400-500g g pieczarek i boczniaków
    1 cebula
    2 łyżki masła
    250 ml śmietany kremówki 30%
    Pietruszka
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, po chwili dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz boczniaki. Smażymy ok 5-8 minut.

    Gotujemy makaron wedle czasu na opakowaniu.
  • 2. Zalewamy grzyby śmietaną doprawiamy solą i pieprzem oraz do smaku solimy i pieprzymy. Pietruszkę kroimy i dodajemy do grzybów.

Porady

Jeśli lubimy gęsty sos można do 200 ml wody dodać 2 łyżki mąki i zagęścić sos. Aby wzmocnić smak sosu można dodać pół kostki bulionu grzybowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować