Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym

4.5 (176 ocen)

  • 20 min

Nie ma lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne.

  • 20 min

Składniki:

  • makaron pappardelle
    2 garści borowików
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku
    3-4 łyżki serka śmietankowego Almette
    skórka otarta z 1 cytryny
    200 ml wytrawnego białego wina
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    kilka gałązek natki pietruszki
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 1. Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki.
    Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.
    Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty.
    Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny.
    Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette.
    Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił.
    Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie.
    Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować