Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie dla zwolenników warzyw.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Makaron spagetti: 35 dekagramów
    - pomidory w puszce całe: 2 sztuki
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - mała czerwona paryka: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól do smaku około: 1.5 łyżeczki
    - pieprz do smaku ok.: 3 szczypty
    - zioła prowansalskie: 4 szczypty
    - olej rzepakowy: 1.5 łyżki
    - ser parmezan starty: 3 łyżki

Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie. Pomidory z puszki pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę i cukinię umyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju smażyć pieczarki, aż puszczą wodę. Następnie do patelni dodać paprykę i smażyć, aż puści soki. Następnie dodać cukinię chwilę smażyć i dodać 2 puszki pokrojonych pomidorów. Całość gotować na średnim ogniu, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sos odparowywać, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać serem.

Komentarze

Podobne przepisy