Danie proste i smaczne. Świeże pomidory, bazylia i oregano dają cudowny aromat.
Składniki:
1 kg pomidorów (świeżych lub z puszki)
1/2 kg szynki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 kg makaronu spaghetti lub bavette
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka cukru kryształu
sól
pieprz
olej lub oliwa z oliwek
10 dag sera żółtego
Makaron z sosem pomidorowo - mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z szynki pokroić na niewielkie fragmenty i zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i dodać zmielone mięso. Dodać sól, pieprz i smażyć do miękkości.
2.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez maszynkę lub drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć do chwili, aż cebula się zrumieni.
3.Pietruszkę pokroić drobniutko, dodać do cebuli, wymieszać i smażyć jeszcze 5 min.
4.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli z pietruszką. Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 30 min. od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać oregano i bazylię i gotować jeszcze 10 min. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.
5.Do sosu pomidorowego dodać usmażone mięso z szynki i wszystko razem wymieszać.
Ser żółty zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
6.Makaron spaghetti lub bavette ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron polać sosem i posypać serem żółtym.
Komentarze