Makaron z sosem pokrzywowo szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

/ porcja dla 4 osób/- makaron pełnoziarniste rurki bądź muszelki-150 g świeżego szpinaku100g świeżych pokrzyw (same listki bez łodyg)1 młoda cukinia- 200 g śmietanki 30%- 40 g sera żółtego typu parmezan- 1 łyżka oliwy- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz, - ulubione zioła: u mnie była to bazylia

  • 20 min

Składniki:

  • / porcja dla 4 osób/
    - makaron pełnoziarniste rurki bądź muszelki
    -150 g świeżego szpinaku
    100g świeżych pokrzyw (same listki bez łodyg)
    1 młoda cukinia
    - 200 g śmietanki 30%
    - 40 g sera żółtego typu parmezan
    - 1 łyżka oliwy
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz,
    - ulubione zioła: u mnie była to bazylia

Makaron z sosem pokrzywowo szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na oliwie posiekany czosnek. Wrzucamy świeży szpinak i pokrzywę stale mieszając, wrzucamy startą cukinię na grubych oczkach, wszystko podsmażamy ok 5 min .Następnie dodajemy śmietanę. i starty ser. Mieszamy, sos powinien mieć średnio-gęstą konsystencję.
    Na sam koniec dodajemy zioła i przyprawy.
    Sos mieszamy z makaronem i podajemy od razu.
    Smacznego!:)

Porady

pokrzywę należy kroić w rękawiczkach gdyż na początku może parzyć, jedank pod wpływem podsmażania traci swoje substancję parzące

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy