Makaron z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki obiad z grzybową nutą.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu (ja dałam kolorowe świderki)
    0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    1 szklanka bulionu
    2 łyżki śmietany
    1 płaska łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia)

Makaron z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki, doprawić. Całość razem wymieszać i chwilę smażyć. Wlać 1/2 szklanki bulionu, wymieszać i dusić około 30 minut. Do pozostałego zimnego bulionu dodać śmietanę i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszać i wlać do pieczarek. Razem wymieszać i zagotować. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Rozłóż na talerze, polej sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy