Makaron z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Szybkie i proste do przygotowania danie. Jest pożywne i smaczne, a co najważniejsze - już z kilku składników można przygotować obiad.

Składniki:

  • 200-250g makaronu
    300-350g pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
    Żółty ser

Makaron z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy startym żółtym serem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy