Makaron z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Zazwyczaj jadamy "biały" makaron z czerwonym sosem, ja postanowiłam to zmienić intensywny smakiem i kolorem makaron i sos śmietanowy z odrobiną bazylii MNIAM :)

Składniki:

  • Makaron z chili 250g
    450g pieczarek
    300ml śmietanki 30%
    łyżka kwaśnej śmietany 12% *
    sól
    pieprz czarny mielony
    cebula
    3 ząbki czosnku
    garść liści bazylii
    0,5 kiełbasy
    olej do smażenia

Makaron z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać i umyć pieczarki
  • 2. Pokroić je w cienkie plastry
  • 3. Obrać cebule i czosnek
  • 4. Pokroić cebule w kostkę
  • 5. Posiekać czosnek
  • 6. Na rozgrzaną patelnie wrzucić cebule i czosnek
  • 7. Posolić
  • 8. Gdy lekko się zeszkli dodać pieczarki
  • 9. Pokroić kiełbasę w kostkę
  • 10. Odparowawszy wodę z pieczarek dołożyć kiełbasę
  • 11. Podsmażać co jakiś czas mieszając
  • 12. Uznawszy że składniki są dość rumiane (wedle uznania) dolać śmietanę
  • 13. Zmniejszyć gaz
  • 14. Zredukować sos
  • 15. Pod koniec gotowania dodać pieprz i część bazylii oraz ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu (u mnie były to 3 min)
  • 16. Ugotowawszy makaron odcedzić i dodać go do sosu wyłączyć gaz posypać resztką bazylii i delikatnie wymieszć
  • 17. Podawać "na ciepło"

Porady

*nie jest ona konieczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy