Makaron z sosem gorgonzola

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na szybkie danie. Dla wielbicieli sera gorgonzola i makaronu i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu ( wskazane spaghetti )
    1 i 1/2 łyżki masła
    sól
    Sos : 150 g sera gorgonzola
    4-6 listków świeżej szałwii
    250 ml śmietanki 12 %
    1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
    1 łyżka mleka
    szczypta nitek szafranu
    1 łyżka brandy
    sól
    pieprz cayenne

Makaron z sosem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos : szafran rozpuściłem w gorącym mleku, wlałem do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewałem, stale mieszałem, do całkowitego roztopienia sera. Dodałem brandy, przyprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem al dente w osolonej wodzie, odcedziłem i wymieszałem. Polałem gorącym sosem gorgonzola.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy