Makaron z sosem dyniowym i parmezanem

0 (0 ocen)

Smakuje wybornie. Idealne połączenie smakowe z pewnością nie raz zagości na moim stole.

Składniki:


  • 200 g makaronu świderki
    1,5 łyżki masła
    0,5 mniejszej cebuli
    250 g dyni
    50 ml śmietany słodkiej 18%
    parmezan
    gałka muszkatołowa
    sól morska
    zielona pietruszka

Makaron z sosem dyniowym i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości dyni. Wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu, zagotować.Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą morską. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz polać sosem dyniowym, posypać parmezanem i udekorować zieloną pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy