Świetna alternatywa dla spaghetti z sosem pomidorowym, lekko pikantny sos dyniowy podany z makaronem i pietruszką jest super pomyslłm na jesienny obiad.
Makaron z sosem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos dyniowy:
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną papryczkę chilli. Po chwili dodajemy dynię pokrojoną w małą kostkę (ok 1cm). Jeżeli jest taka potrzeba można lekko podlać wodą, tak aby dynia powoli się zaczęła dusić. Gdy dynia lekko zmięknie, połowę przekładamy do miski od blendera i rozdrabniamy za jego pomocą. Zblendowaną dynię ponownie wrzucamy na patelnię do ciągle smażącej się drugiej części. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli sos jest za gęsty dodajemy odrobinę wody. Na koniec do sosu dyniowego dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Makaron:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Ugotowany makaron polewamy sosem dyniowym i posypujemy startym serem.
Komentarze