MAKARON Z SOSEM CARBONARA UROZMAICONY ŚMIETANĄ

4.5 (196 ocen)

  • 10 min

Bardzo delikatny w smaku makaron, głównie ze śmietaną.

  • 10 min

Składniki:

  • 150 g boczku wędzonego,
    duża śmietana 12%,
    4 żółtka,
    50 g sera pecorino,
    pieprz,
    odrobina majeranku,
    łyżeczka posiekanej pietruszki,
    ulubiony makaron.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Carbonara

Makaron z sosem carbonara urozmaicony śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję w kostkę, bez oleju smażę do wytopienia się tłuszczu (nadmiar zlewam).
    Ser ścieram na tarce o małych oczkach.
    Śmietanę mieszam z żółtkami i 3/4 sera, doprawiam sporą ilością pieprzu (ponieważ sos jest dość łagodny), majerankiem oraz pietruszką.
    Całość wlewam na patelnię, zmniejszam ogień, cały czas mieszam do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Ugotowany makaron polewam przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować