Makaron z sosem brokułowo-czoskowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie tanie, szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne:)

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
    5-10 dag mrożonych brokułów
    1/2 szklanki startego sera żółtego
    3 łyżki śmietany
    1,5 łyżki mąki
    1 szklanka wody
    1 kostka rosołowa
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 duże ząbki czosnku
    1/2-1 łyżeczka kucharka

Makaron z sosem brokułowo-czoskowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawić wodę na makaron. W tym czasie wlać wodę do innego garnuszka w którym będzie sos, wrzucić do niego zamrożone brokuły.
  • 2. Gdy tylko lekko zmiękną brokuły wyciągnąć je na deseczkę i pokroić jak najdrobniej. Pokrojone brokuły włożyć z powrotem do garnczka.
  • 3. Wrzucić na gotującą się wodę makaron. Dodać kostkę rosołową do brokuł.
  • 4. Gotujemy 2-3min brokuły. Następnie wlać śmietanę rozrobioną z mąką i wodą, wcisnąć czosnek. Zagotować.
  • 5. Gdy sos się zagotuję wsypać ser, wymieszać dokładnie. Wsypać oregano, zioła prowansalskie, kucharka. Gotować jeszcze około 2min mieszając od czasu do czasu.
  • 6. Odcedzić makaron, nałożyć na talerz, polać sosem. Smacznego:)

Porady

Warto pod koniec gotowania makaronu wlać łyżkę oleju, masz wtedy pewność, że się nie sklei. Dobrze też mieć ciut więcej startego sera, zawsze można dosypać do sosu dla zgęstnienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy