Makaron z sosem a´la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkowke i wolowine mielimy.
2.Seler i marchewke czyscimy.
Selera kroimy w okolo pol centymetrowe kawalki. Marchew kroimy w plasterki lub scieramy na tarce (duze oczka). Cebule kroimy w kostke .Czosnek siekamy.
3.W naczyniu rozgrzewamy oliwe ,dodajemy cebule ,seler i marchewke i smazymy przez okolo 3 minuty ,dodajemy czosnek ,mieszamy i dodajemy mieso.
4.Mieso nalezy smazyc do lekkiego zarumienia i rozbijac grudki.
5.Zalewamy nasza mieszanke przetartymi pomidorami .Jezeli mamy krojone pomidory ,nalezy je zmiksowac. Dodajemy okolo pol lyzeczki cukru ,mieszamy , przykrywamy pokrywka i dusimy okolo 10min. ,mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie odkrywamy i pozwalam aby nadmiar plynu odparowal a sos zgestnial. Doprawiamy sola ,pieprzem ,oregano,ewentulanie papryka slodka lub ostra. Ja rowniez lubie dodac swiezej bazyli.
6.Makaron gotujemy .
7.Podaje na dwa sposoby ,´.Jezeli wiem ,ze sos zostanie zejedzony naraz ,to makaron dodaje w calosci do sosu i mieszam. Jezeli gotuje na dwa dni np. to podaje tak jak na zdjeciach. Posypujemy swiezo startym parmezanem.
Smacznego.
Komentarze