Makaron z soczewicą

4.49 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie jest miłą odmianą dla wszystkich, którym znudził już się makaron z tradycyjnym sosem pomidorowym. Z soczewicą jest pyszny!

Składniki:

  • ● 20 dag grubego makaronu, np. penne
    ● 20 dag soczewicy, np. zielonej
    ● cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 25 dag koncentratu pomidorowego
    ● olej do smażenia
    ● łyżeczka cukru
    ● sól
    ● pieprz
    ● oregano
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy kilka
    godzin w zimnej wodzie, a następnie
    gotujemy do miękkości
    i odcedzamy.
  • 2. Makaron gotujemy al dente
    w lekko osolonej wodzie. Hartujemy
    i odcedzamy
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy
    w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym
    oleju. Czosnek obieramy
    i bardzo drobno kroimy
    lub przeciskamy przez praskę.
    Dodajemy do cebuli i jeszcze
    chwilę smażymy.
  • 4. Na patelnię z cebulą i czosnkiem
    wsypujemy soczewicę.
    Następnie dodajemy koncentrat
    pomidorowy i cukier. Wlewamy
    1/2 szklanki wody. Doprawiamy
    do smaku solą,
    pieprzem i oregano, mieszamy
    i zagotowujemy. Do soczewicy
    dodajemy makaron i jeszcze
    raz mieszamy

Porady

● Smak potrawy możemy wzbogacić, dodając pokrojoną w paski czerwoną paprykę lub kiszonego ogórka. ● Danie przyrządzimy znacznie szybciej, jeśli do potrawy wykorzystamy soczewicę z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować