Składniki niby te same co zawsze, ale troszkę inny niż zwykle sposób przygotowania i wyszło pyszne i szybkie danie, które błyskawicznie zniknęło z talerzy:) zapraszam:)
Składniki:
2 duże udka z kurczaka
4 strąki papryki konserwowej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
1 łyżeczka suszonego oregano
350 g makaronu świderki
20 g sera żóltego
Sos:
1 łyżka oleju
1/2 cebuli
1 łyżka mąki
2 łyżki koncentratu
1 łyżka słodkiego sosu chili
3-4 krople tabasco
1,5 szklanki wody
Makaron z siekanym udkiem i ostrym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować do miękkości i lekko przelać zimną woda. Odłożyć na bok.
Z udek ściągnąć skórę, oddzielić mięso od kości i drobno je posiekać.
2.Na patelni rozgrzać olej wrzucić przyprawa do gulaszu i lekko podsmażyć. Dodać mięso i smażyć do miękkości. W między czasie paprykę pokroić w małą kostkę i dodać na patelnię razem z oregano. Smażyć około 3-4 minut. Przełożyć na talerz za pomocą łyżki wazowej a tłuszcz zostawić.
3.Sos:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mąkę i szybko ją wymieszać. Wlać wodę i zagotować.Dodać koncentrat, sos chili i tabasco, wymieszać. Zagotować i gotować około 2 minuty.
4.Wykonanie:
Patelnię rozgrzać i wrzucić makaron. Następnie dodać mięso i przykryć pokrywką, smażyć około 2-3 minuty. Dodać starty ser i smażyć aż się ser roztopi.Sos rozgrzać.
5.Na talerze położyć makaron, polać sosem a resztę sosu przelać do sosjerki i podać do obiadu.
Smacznego!
Komentarze