Makaron z serowym beszamelem i boczkiem.

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki obiad stworzyłam na szybko, makaron z serowym beszamelem i boczkiem to obiad leniwej żony. Tak, tak, gdy nie masz czasu, albo po prostu nie masz na nic siły, możesz na szybko stworzyć właśnie taki prosty, szybki i smaczny sos do makaronu. Pokochają go duzi i mali, każdy z chęcią poprosi o dokładkę. Danie możesz wzbogacić o swoje ulubione składniki, nic nie stoi na przeszkodzie, bo w końcu w kuchni trzeba umieć się bawić smakiem i składnikami. Makaron z serowym beszamelem wyszedł przepyszny!!! Wcale nie musisz być leniwą żoną, żeby stworzyć taki szybki obiad, ale od czasu do czasu każdej kobiece należy się chwila wytchnienia i relaksu od garów. Smaczny i prosty obiad w 30 minut, skusisz się?

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu
    300 g Ryckiego Edamu Exclusive w deskowej kostce
    300 g boczku w słupkach
    60 g masła Ryckiego 82% tł.
    2 łyżki mąki pszennej
    1 l mleka
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    natka pietruszki do posypania gotowego dania
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka z makaronem

Makaron z serowym beszamelem i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, al dente.
    Na małej patelni zrumień boczek.
    Na dużą patelnie wrzuć masło i podgrzewaj je na małej mocy palnika, do roztopienia.
    Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia.
    Wlej mleko i podgrzewaj do zagotowania, w między czasie całość dopraw, solą, pieprzem prawdziwym mielonym i gałką muszkatołową.
    Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki do miski.
    Gdy całość na patelni się zagotuje, wyłącz palnik i wsyp ¾ miseczki startego sera, resztę odłóż na bok do posypania makaronu przed zapiekaniem.
    Starty ser wymieszaj z sosem, wrzuć makaron oraz podsmażony boczek.
    Całość dokładnie wymieszaj, wierzch posyp resztą sera i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i zapiekaj przez 10 – 15 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Danie podawać najlepiej jak chwile przestygnie, wtedy serowy beszamel gęstnieje i sos fajnie się ciągnie.
    Smacznego!!!

Porady

Sos beszamelowy im bardziej wystygnie tym robi się gęstszy. Makaron do tego dania najlepszy będzie typu kolanka, świderki. Jeśli nie przepadasz za gałką muszkatołową możesz dodać po prostu więcej pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Makaron Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować