Makaron z serem i karmelizowanymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Przysmażone na masełku i miodzie śliwki smakują pysznie. Tak przygotowane stanowią fajny dodatek do deserów, ale nie tylko. Ja uwielbiam ich połączenie z makaronem i białym serem.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 gram makaronu ( np. tagliatelle),
    • 0,5 kg śliwek węgierek,
    • 200 gram sera białego,
    • Ok 8 dag masła,
    • 3 łyżki miodu (ilość według uznania),
    • Cynamon do smaku,
    • garść orzechów włoskich,
    • 1 cukier waniliowy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z serem i karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • siekamy orzechy 1. Orzechy siekamy na mniejsze części.
  • gotujemy makaron 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.
  • ser łączymy z makaronem i doprawiamy 3. Odcedzony łączymy z serem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz orzechami.
  • karmelizujemy śliwki 4. Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
    Na patelni rozpuszczamy masło. Rozpuszczone łączymy z miodem. Następnie dodajemy do niego śliwki. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i zmiękną.
    W ten sposób przygotowane śliwki łączymy z serem. Danie porcjujemy na talerze i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Śliwki Ser biały Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować