Makaron z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy najpierw na najgrubszych oczkach a następnie na średnich. Dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mleko. Doprawiamy do smaku solą, sporą szczyptą pieprzu oraz papryką wędzoną, ja daję przewagę ostrej. ;)
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z papryką i startą na tarce marchewką.
W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy podsmażone warzywa. Miksujemy na gładki sos, doprawiamy czosnkiem.
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy koncentrat pomidorowy, dodajemy go do sosu jak lekko ściemnieje.
Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki - z około jednej łyżki farszu. Wrzucamy je do gotującego się sosu. Po zrobieniu wszystkich zmniejszamy ogień i zostawiamy na 45 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem i natką pietruszki.
Porady
Zwilżonymi dłońmi o wiele łatwiej formuje się idealnie okrągłe mięsne kuleczki.
Komentarze