Makaron dwukolorowy z pomidorami wzbogacony smakiem sera Grana Padano i świeżym oregano. Proste danie - wyjątkowy smak. :)
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250-300 g pomidorków koktajlowych,
80 g sera Grana Padano startego na małych oczkach,
dwie duże garście świeżego oregano,
1/2 średniej cebuli,
2 łyżki masła,
sól,
świeżo mielony pieprz,
łyżeczka cukru,
około 120 g makaronu wstęgi szpinak+czosnek Makarony Polskie,
około 120 g makaronu wstęgi papryka+chili Makarony Polskie.
Makaron z pomidorkami koktajlowymi, serem grana padano i świeżym oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzam.
Pomidorki przekrawam na pół, cebulę drobno siekam. Podsmażam na maśle (średni ogień) z dodatkiem soli, pieprzu i cukru około 5 minut (co jakiś czas mieszam).
Do pomidorów dodaję garść oregano, smażę jeszcze około 2-3 minuty.
Wrzucam makaron, mieszam. Następnie dodaję starty ser i pozostałe oregano, trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze