Pyszne jesienne danie z dodatkiem świeżych podgrzybków, zielonej brukselki i aromatycznego boczku. Jeśli użyjemy mrożonych grzybów i brukselki, możemy się nim delektować przez cały rok. Ale najlepiej smakuje jesienią...
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
600 g brukselki
400 g oczyszczonych młodych podgrzybków (u mnie same kapelusze, ale mogą być całe grzybki)
400 g boczku wędzonego parzonego
1 cebula
250 g makaronu wstążki
1-2 łyżki oleju
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
cukier
Makaron z podgrzybkami, brukselką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę czyścimy z zewnętrznych listków, płuczemy, przekrawamy na połówki (mniejsze główki pozostawiamy w całości). Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru ok. 8 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, aby kapustki zachowały ładny zielony kolor.
2.Większe kapelusze podgrzybków przekrawamy na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawiamy w całości. Trzonki kroimy w nieduże kawałki. Grzyby płuczemy i gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przepłukujemy, aby pozbyć się piany.
3.Boczek kroimy w małe plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy boczek. Smażymy na rumiano. Wyjmujemy, a na tłuszcz wkładamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy do lekkiego zrumienienia i wyjmujemy.
4.Na tłuszcz pozostały ze smażenia wkładamy osączone grzyby, smażymy do odparowania płynu, dodajemy brukselkę, boczek i cebulę, przyprawiamy dość obficie pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-8 minut, od czasu do czasu mieszamy.
5.W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do potrawy, wsypujemy zieloną pietruszkę (odrobinę zostawiamy do posypania przed podaniem), całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze razem kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy pozostawioną pietruszką.
UWAGA, dania nie trzeba dodatkowo przyprawiać solą, wystarczy ta, która jest w boczku.
Komentarze