Pyszne i proste w wykonaniu danie. Przygotowujemy składniki, wrzucamy do formy do zapiekania i danie robi się samo. Duża porcja, więc jest podzielne i sycące. Polecam.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
50 dag makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
40 dag pieczarek
sól do smaku
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
papryka słodka mielona według uznania
papryka ostra mielona według uznania
Makaron z piekarnika z pomidorami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
2.W dużym naczyniu do zapiekania układamy makaron, następnie polewamy go oliwą, wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek i polewamy pomidorami z puszki. Całość dusimy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości, od czasu do czasu podlewamy gorącą wodą i mieszamy.
3.Gdy składniki będą miękkie odparowujemy nadmiar wody i przyprawiamy do smaku solą i ziołami.
4.Podajemy od razu po przygotowaniu gorące. Smacznego życzę.
Porady
Porcja dla 6 osób. Czosnek można przecisnąć przez praskę.
Komentarze